Čo priniesol Festival inovácií 2023?

Je skvelé, že je v Žiline záujem o inovácie a inovatívne firmy! Dôkazom bol už 15. ročník podujatia Inovačný rozvoj regiónov, s novým názvom Festival inovácií.

Pre viac ako stovku účastníkov sme v utorok 30. mája v Novej synagóge v Žiline pripravili intenzívne popoludnie plné podnetných prednášok, ukážok, panelových diskusií a networkingu, ktoré vyvrcholilo slávnostným odovzdávaním inovačných ocenení z rúk predsedníčky Žilinského kraja Eriky Jurinovej.

Festival inovácií organizovalo Inovačné centrum INOVIA v spolupráci so žilinským IT klastrom ZAIT. Aj vďaka podpore partnerov to bolo veľkolepé, za čo všetkým zainteresovaným ešte raz ďakujeme. Hlavným partnerom bol Žilinský samosprávny kraj, ďalší partneri – spoločnosti IPESOFT, EMCARD, SMINN a Poradca podnikateľa.

Inovačné centrum INOVIA je tu pre podporu inovácií vo vašich firmách. Preto nás neváhajte kontaktovať – radi vám pomôžeme zvládať vaše výzvy.

Vlasto Kocián

Čo všetko na účastníkov čakalo v programe festivalu?

Program festivalu sa delil na 2 hlavné bloky:

Programom festivalu a panelovými diskusiami nás sprevádzali:

Program pre firmy a startupy (podrobnejšie)

Čo sa dá stihnúť za 3 mesiace v akcelerátore

Pre systematickú podporu rastu startupov funguje INOVIA akcelerátor, ktorý je koncipovaný ako pokračovanie pre startupy zo súťaže Startup Voucher, aby sme im pomohli presadiť sa a pripraviť na investora. Pri príprave akcelerátora sme aktívne spolupracovali s Michalom Jiráskom z nemeckej spoločnosti Fouderscope, ktorý sa už takmer 10 rokov zaoberá podporou začínajúcich firiem a projektov. Najvýznamnejšou jeho referenciou je niekoľkoročné vedenie akcelerátora BeChangemaker od HP Foundation.

Ak máte vo firme projekty, ktoré nenapĺňajú vaše očakávania – zastavte sa za nami a možno práve INOVIA akcelerátor bude tým správnym riešením.

Tipy a triky pre obchodnú expanziu (panelová diskusia)

V panelovej diskusii sme predstavili dvoch úspešných podnikateľov zo Žiliny, ktorým hranice nášho mesta nestačia a pozerajú sa na ďaleké obzory. Prvým hosťom bol Michal Hradil – zakladateľ a majiteľ spoločnosti HYPERIA, ktorej produkty sa používajú vo viac ako 70 krajinách sveta. Druhým hosťom bol Tomáš Lodňan – riaditeľ úspešného a rýchlo rastúceho digitálneho štúdia GoodRequest.

Panelová diskusia, Tomáš Lodňan a Michal Hradil

Ako môže biznis mentor pomôcť firme zvládať výzvy

Kto pozná majiteľa firmy, ktorý si vie priznať, že potrebuje pomoc? Máme u nás zaužívaný stereotyp, že majiteľ alebo riaditeľ musí vedieť všetko, o všetkom rozhodnúť. Máme pre vás skvelú správu – nie ste na všetko sami – je množstvo ľudí, ktorí si v minulosti preskákali podobné výzvy ako vy.

Preto sme na pódiu privítali Radku Šuškovú – biznis mentorku z New Dimension a expertku Moravskosliezskeho inovačného centra MSIC, ktorá už dlhé roky pôsobí ako podpora pre majiteľov a riaditeľov firiem pri nastavovaní strategického riadenia.

Radka Šušková

Národná stratégia výskumu, vývoja a inovácií 2030

Určite ste za posledné roky čítali množstvo článkov o tom ako sme na tom na Slovensku zle – 3. najhoršia krajina z hľadiska inovatívnosti v Európe, 2. najhoršia z hľadiska odlivu mladých mozgov do zahraničia. A podobných nepriaznivých ukazovateľov by sme našli oveľa viac. Dobrou správou je, že už pár týždňov máme schválenú Národnú stratégiu výskumu, vývoja a inovácií 2030, ktorú nám predstavil jeden z najpovolanejších – Pavel Laczko z Výskumnej a inovačnej autority Úradu vlády SR.

V druhej časti programu sme sa venovali predovšetkým najnovším trendom, digitalizácii, No Code a umelej inteligencii.

Digitalizácia firmy – zbytočnosť alebo nevyhnutnosť

O digitalizácii alebo automatizácii sa šíria rôznorodé názory – niektorí majitelia tvrdia, že je to len vyhadzovanie peňazí. Ďalší zase tvrdia, že je to príležitosť odbremeniť ľudí od rutinnej práce a nahradiť ju strojmi. A je to tiež skupina ktoré tvrdí, že bez digitalizácie a automatizácie neprežijeme.

Naši partneri v MSIC majú za sebou viaceré zaujímavé digitalizačné projekty a prišli s nami zazdieľať svoje skúsenosti. Jakub Brada je expertom na digitalizáciu firemných procesov a bezpečnosť v kybernetickom prostredí. Tomáš Moravec v krátkosti predstaví možnosti a služby, ktoré eDIH (European Digital Innovation Hub) v oblasti digitalizácie dnes firmám poskytuje.

noCode revolúcia – AI ako tajná zbraň pre biznis

Posledných pár mesiacov vo všetkých médiách rezonuje téma využívania umelej inteligencia. Pre veľkú skupinu je to sexi vlna, na ktorú treba naskočiť. Iní ju označujú ako hrozbu pre budúcnosť ľudstva.

Martin Nemeček – CTO spoločnosti KIUUB sa využívaním AI a NoCode venuje už dlhší čas a stále hľadá cesty ako vďaka nim zlepšovať služby a zjednodušovať život.

Martin Nemeček a Vlasto Kocián

Aké sú hlavné inovačné trendy? Ako na ne reagovať?

Nasledovala diskusia na tému globálnych trendov, ktoré vyvolajú vlnu inovácií.

  • Prvým hosťom bol Ján Košturiak – inovátor a profesor priemyselného inžinierstva. Dokáže presne identifikovať potreby klienta a vytvoriť pre neho sieť profesionálov, ktorí implementujú aj tie najodvážnejšie riešenia.
  • Druhým hosťom bol Daniel Harcek – ktorý sa venuje najnovším IT technológiám z pozície CTO viacerých spoločností a organizátora žilinských Startup weekendov.
  • Tretím hosťom bol Vlado Pšenák – CTO spoločnosti M2M Solutions, ktorá dnes okrem logistických systémov a šetrenia životného prostredia rieši aj projekt spoľahlivej navigácia na Marse pre ESA.

Prečítajte si aj:

Diskusia o inováciách v Žiline

Na festivale inovácii v Žiline nám dával Vlasto Kocian v panelovej diskusii otázky, nad ktorými som sa doma ešte trochu hlbšie zamyslel. Tu sú odpovede.

Ján Košturiak, Inovato

Inovačné ocenenia

Biznisová časť programu panelovou diskusiou o trendoch budúcnosti skončila a po krátkej prestávke sme sa posunuli na slávnostné odovzdávanie cien Inovácia Žilinského kraja 2022 a Stredoškolský podnikateľský zámer 2023.

Prečítajte si viac v článku: Žilinský kraj ocenil inovácie za rok 2022 na Festivale inovácií

Onedlho vám prinesieme aj bližšiu informáciu o programe pre samosprávu, ktorý prebiehal paralelne s blokom pre firmy.

Fotogaléria

📷 Peter Sukeník

Ďalšie odkazy

Živé vstupy z Festivalu inovácií

Živé vstupy z Festivalu inovácií priniesla aj relácia Regina – denný magazín o živote v regiónoch:

  • 1. vstup (Michal Žarnay, Ľuboš Brveník)
  • 2. vstup (Vlasto Kocián, Patrik Dolinský)

Napísali o festivale

Zdieľajte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *