Cloud computing pre každého? Startup BeBy.cloud ponúka riešenie

Internetové služby ako email, vzdialené úložisko dát, prehrávanie videí, sociálne siete, nákup cez internet a mnoho ďalších sa stali bežnou súčasťou nášho každodenného života. Spolu s autorom projektu BeBy.cloud Robertom Gálikom sme sa pozreli rovno do kuchyne internetového mráčika, aby sme zistili, či tam vždy musia variť len samí IT špecialisti alebo či tam dokážeme variť aj my, bežní smrteľníci.

Ahoj Robert, na úvod by si nám mohol objasniť, čo to ten cloud computing vlastne je?

Zdravím Andrej a hneď taká ťažká otázka na zahriatie. 🙂 Pokúsim sa teda o jednoduché vysvetlenie. 

Dnes sa už asi takmer každý stretol s pojmom internet a tiež so službami, ktoré nám táto celosvetová sieť prináša. Keďže internet sa často graficky prezentuje ako mráčik, udomácnil sa preň aj anglický názov cloud.

Cloud computing je teda tiež anglický názov a môžeme ho chápať ako využívanie výpočtových zdrojov cez internet. Pod výpočtovými zdrojmi si môžme predstaviť napríklad servery (fyzické alebo virtuálne), dátové úložiská, sieťové komponenty, vývojové nástroje, rôzne softvérové platformy alebo aj databázy a aj samotné aplikácie.

Mohol by si ešte viac objasniť, čo znamená, že výpočtové zdroje sú dostupné na internete a čo to znamená pre mňa ako koncového užívateľa?

Znamená to, že výpočtové zdroje sa nachádzajú vo vzdialených dátových centrách, kde sú spravované poskytovateľom cloudových služieb a ponúkané koncovému užívateľovi ako služba. Takúto službu nazývame aj on-demand cloud a najznámejšími poskytovateľmi týchto služieb, ktorí mi nateraz napadajú, sú AWS od Amazonu, Google Cloud Platform od Google, tiež Azure od Microsoftu, ale je mnoho ďalších. 

Teraz si predstav, že chceš prevádzkovať vlastnú službu na internete, napríklad svoj jedinečný internetový obchod, ale máš obmedzený počiatočný rozpočet. On-demand cloud ti ako koncovému užívateľovi ponúka riešenie s viacerými výhodami. Medzi najzaujímavejšie azda patria:

  • nižšie počiatočné náklady – nenakupuješ, nekonfiguruješ a neudržiavaš si pomerne drahú a zložitú hardvérovú alebo softwerovú infraštruktúru, ale podľa svojich požiadaviek si prenajímaš len tie služby, ktoré potrebuješ a za ktoré si platíš,
  • rýchlejšie spustenie tvojej služby – prenajímané služby sú už zväčša pripravené na používanie a tak nestrácaš čas inštaláciou a konfiguráciou, ale zameriavaš sa na predmet svojho podnikania,
  • jednoduchšia správa služby aby si nemusel chodiť do dátového centra, ovládaš si celú infraštruktúru cez internetový prehliadač alebo mobilnú aplikáciu. 

Aký je potom rozdiel medzi hostingom a cloud computingom? Pri hostingu si tiež prenajímam server cez internet.

Pri hostingu máš jeden server, na ktorý si dávaš svoju web stránku alebo svoju službu. Pri cloud computingu máš viac serverov, navzájom spojených sieťou, ktoré pracujú ako jedna platforma. Tvoja služba sa v prípade výpadku jedného servera preplánuje a spustí na inom. Môžeš službu aj škálovať, čo znamená, že ti naraz beží služba na viacerých serveroch a zvládnuť tak väčšiu záťaž.

Internet je takmer všade. Môžeme teda tvrdiť, že cloud computing je naozaj pre každého, kto si chce prevádzkovať svoju infraštruktúru na internete?

Ak si odmyslíme oblasti so slabou konektivitou na internet, zvádza to k tomu, že tvoja úvaha je pravdivá. Lenže okrem problémov so slabšou konektivitou , sú aj iné limitujúce faktory, pre ktoré organizácie alebo podniky nemôžu alebo nechcú využívať služby on-demand cloudu. 

Napríklad pre banky, poisťovne, štátne organizácie to môžu byť prísne regulačné požiadavky, ktoré sa týkajú ukladania a spracovania dát. Pre malé a stredné podniky to môže byť zase kontrola nákladov alebo flexibilita pri riešení špecifických potrieb.

Odhadujem, že to predstavuje dosť veľkú skupinu zákazníkov. Znamená to pre nich červenú pre nasadenie cloud computingu?

To určite nie. V prípadoch, keď teda nie je možné na prevádzku cloudových služieb využiť on-demand cloud, riešením býva obvykle on-premise cloud. V podstate to znamená, že zákazník (organizácia, podnik) je vlastníkom infraštruktúry, ktorú si často aj sám prevádzkuje vo vlastných dátových centrách.

A ako je to s nákladmi na on-premise cloud? Vieš to porovnať s on-demand cloudom? 

Z pohľadu nákladov je model on-premise cloudu presne opačný ako on-demand cloud. Pri on-demand cloude máme pomerne nízke počiatočné náklady na zriadenie našej služby, ale dlhodobo platíme za využívané cloudové služby. Pri on-promise máme vysoké počiatočné náklady na zriadenie služby, lebo musíme platiť za hardware, IT personál, údržbu, ale neplatíme za prenájom cloudových služieb.

Tvrdíš ale, že cloud computing je pre každého. Aký zákaznícky problém to teda rieši?

Ako sme si povedali, problémom on-premise cloud computingu sú pomerne vysoké počiatočné náklady a zložitosť nasadenia. Mojím cieľom je teda odstrániť tieto nedostatky a docieliť taký stav, kedy by sa nasadenie a prevádzka on-premise cloudu výrazne zjednoduší a mohli by sme s trochou preháňania povedať, že to zvládne aj dieťa.

Sme na prahu éry, kedy mestá, podniky ale aj jednotlivci čoraz viac hľadajú inteligentné autonómne riešenia na báze umelej inteligencie, strojového učenia, IoT. Práve úspešné zvládnutie cloud computingu v malom by nám malo výrazne pomôcť priniesť tieto riešenia do života. 

Ako chceš túto odvážnu víziu naplniť?

Tu by som začal asi citátom od Alana Kaya, ktorého považujeme za otca osobných počítačov:

Ľudia, ktorí to so softvérom myslia naozaj vážne, by si mali vedieť vyrobiť vlastný hardware“.

Keďže som vývojár softvéru, v citáte som našiel odvahu pustiť sa do vývoja vlastného hardware, pomocou ktorého by sa dala celá vízia naplniť.

Navrhnutý bol tak koncept minimalistického sieťového počítača BeBy. Ide o počítač vo veľkosti cca 20 cm. Ďalšími prednosťami sú jednoduchá manipulácia, tichý chod, nízka spotreba energie (6 W) a samozrejme solídny výpočtový výkon. BeBy síce môže pracovať ako samostatný sieťový počítač, no predurčený je skôr na vytvorenie nízkoenergetického, škálovateľného počítačového klustra. Na tomto si potom prevádzkuješ svoje služby.

Časom pribudol do portfólia produktov aj vlastný chladič BeBy Cooler a modulárne hliníkové šasi BeBy Enclosure11 pre 11 BeBy nodov. BeBy Enclosure11 je vhodné na stôl alebo do 10” racku. Spojením dvoch BeBy Enclosure11 vieme vytvoriť BeBy Enclosure22, ktoré je možné umiestniť zasa do 19” racku. Toto riešenie je zamerané na ochranu zákazníkových investícií, pri rozširovaní BeBy Enclosure11. V ponuke je ešte aj BeBy Enclosure 24 do 19” racku pre 24 BeBy nodov. Pre tých, ktorí chcú mať svoj cloud na stole, je určený HomeKit na BeBy Enclosure11. Ide o poličku na ktorú je možné umiestniť napr PoE+ sieťový switch, z ktorého sú BeBy počítače napájané. Polička slúži ako tepelný štít.

Tu by som ešte zdôraznil, že celá produkčná rada BeBy bola navrhnutá a vyrábaná na Slovensku v úzkej spolupráci so slovenskými výrobcami hlavne z Prešova, kde žijem. Sám som bol zvedavý, či dokážeme niečo také vyrobiť. Myslím, že to dopadlo celkom úspešne.

Na obrázkoch vidíme, že prototyp už máš vyrobený a funkčný. Ako dlho sa venuješ jeho vývoju?

Áno, mám vyrobených viacero funkčných prototypov a na obrázkoch vidíme už nateraz finálnu verziu produktu spolu s voliteľným HomeKitom. S touto verziou sa chystám ísť do testovacej prevádzky k zákazníkom. Pretaviť prvotnú víziu BeBy.cloudu do tejto podoby trvalo približne 2 roky. Počas tohto obdobia vzniklo síce viacero verzií BeBy, kde sme dolaďovali niektoré drobnosti, ale môžem povedať, že už prvé verzie BeBy boli a sú funkčné a využívam ich doteraz ako interný DevOps cloud.

Žargónom programátora povedané, 5 x som sa vyspal a BeBy.cloud bol na svete. 🙂

Testuješ už BeBy počítač aj v ostrej prevádzke?

Žiaľ, v ostrej prevádzke to ešte nemám, ale pracujem na pripojení sa s BeBy.cloudom k jednému reálnemu výskumnému projektu, pri spracovaní a vizualizácii dát z jedného robotického pracoviska. 

Okrem toho BeBy.cloud je v pilotnej prevádzke na Strednej priemyselnej škole v Martine, kde sa pre BeBy.cloud otvorili dvere vďaka mojej účasti na Startup Weekend #9 v Žiline. Na súťaži som mal možnosť stretnúť sa Michalom Hočom, učiteľom odborných predmetov na tejto škole. V pomerne krátkom čase sa rozvinula vzájomná spolupráca a BeBy.cloud sa stal skvelou učebnou pomôckou na predmete Internet vecí (IoT).

Spomenul si účasť na súťaži Startup Weekend Žilina. Čo ti okrem spomenutej spolupráce ešte priniesla?

Veľmi, veľmi, veľmi veľa. 🙂 Dobrého aj zlého. 🙂 Od emočne ťažkých stavov zúfalstva, možno až beznádeje, po stavy, kedy som si začal uvedomovať, že to je hlavne o pomoci a získavaní nových poznatkov od skúsených mentorov. Organizačne na vysokej úrovni, optimálne podmienky na naštartovanie biznisu. Bola to moja prvá účasť na takomto podujatí, nevedel som, čo od toho mám čakať. Skúsil som si naživo, aké je ťažké získať ľudí do svojho tímu, aké je ľahké vykoľajiť vlak a potom zasa nájdeš niekoho, kto ti ten vlak posadí späť na koľajnice. (Vďaka Alex G. a František D.) 

Zo žartu často používam spojenie „Idem sa spýtať ženy na svoj názor“, ale v mojom prípade to platilo do bodky. Poznanie, ako sa na svoj produkt pozeráš ty a ako ho vnímajú všetci ostatní, je na nezaplatenie. Samozrejme okrem networkingu, ktorý vďaka INOVIA Startup Forum pokračuje ďalej. 🙂 

V akej fáze momentálne je tvoj startup? 

Prakticky vstupujem do fázy Evaluate Market Fit. Po dlhej dobe, vďaka kríze na trhu s čipmi, sa mi podarilo zabezpečiť všetko tak, aby som mal k dispozícii viacero funkčných BeBy počítačov a minimálne na to, aby som mohol začať ponúkať BeBy.cloud reálnym záujemcom.

Aké sú tvoje ďalšie plány s BeBy.cloud? 

Sú odvážne, ale držím sa pri zemi. Naďalej úzko spolupracujeme s Michalom Hočom na koncepte IoT a BeBy.cloud v procese výučby. Tu Michal dospel k zaujímavým zisteniam a to, že žiaci sami začali generovať možnosti využitia BeBy.cloudu. 

V spolupráci s ďalším Michalom A. by sme radi na BeBy.cloude otestovali prevádzku naučenej neurónovej siete. Keďže máme k dispozícii aj hardware v dostatočnom množstve, uvažujeme aj o uskutočnení prvého BeBy.cloud hackatonu tu v Žiline. Ďalšie plány sú aj v oblasti samovzdelávania. Uvidíme, všetko ukáže čas. 

Máš nejaký odkaz na záver pre našich čitateľov, prípadne záujemcov o rozbeh vlastného startupu?

Samozrejme mám, síce nie vlastnú, ale môjmu naturelu blízku myšlienku. Je to citát od Jozefa Banáša, ktorý povedal pri prezentovaní svojej knihy „Som Baťa, dokážem to“.

Prajem vám všetkým teda 3V: víziu, vieru a vôľu. Ak máte víziu alebo sen, budete mať vieru tento sen naplniť a keď máte víziu a vieru potom bude aj vôľa na to, aby ste tento sen skutočne uskutočnili. 

Na záver INOVIA tímu ďakujem za priestor a podporu a prajem čitateľom pekný deň.

To nás tiež teší a ďakujeme za rozhovor. Ešte posledná otázka. Kde nájdu záujemcovia viac informácií a kontakt na teba?

Záujemcovia nájdu viac informácií na produktovej stránke: beby.cloud a môj kontaktný e-mail je: info@share-thinking.com

Zdieľajte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *