Balík na 100 použití Repetito výrazne znižuje odpad z obalov

Vedeli ste, že na Slovensku bolo v roku 2021 odoslaných 120 miliónov zásielok? Spolu vyprodukovali 30 000 ton odpadu. Čo keby existoval znovupoužiteľný balík, ktorý dokáže razantne znížiť dopad na životné prostredie? Napríklad taký balík na 100 použití dokáže znížiť uhlíkovú stopu o viac ako 85 %. A tak vznikol startupový nápad, o ktorom sme sa porozprávali s jeho autorom Ivanom Štefinom z Považskej Bystrice.

Prečo a ako vznikol tento nápad?

V zahraničí sa tento koncept začína dostávať do popredia nielen vďaka väčšej zodpovednosti spotrebiteľov a firiem, ale aj tlaku zo strany EÚ. Po dlhom pátraní sme zistili, že na Slovensku, a ani u našich susedov nič podobné zatiaľ nefunguje. Radi by sme prispeli k udržateľnej budúcnosti Slovenska a tak sa zrodilo Repetito.

Zúčastnili ste sa s vaším nápadom nejakej startupovej súťaže? Čo vám to prinieslo?

Zatiaľ sme sa do súťaží nezapájali, pretože sme mali dosť práce s našim projektom. No určite sa v blízkej budúcnosti radi zapojíme do nejakej startupovej súťaže, kde by sme si mohli validovať naše riešenia. 

Repetito je tiež jedným z tímov, ktorý sa v súčasnosti akceleruje v žilinskom startupovom akcelerátore. Hlavným zámerom akcelerátora je pomôcť startupu čo najskôr sa priblížiť k úspešnej komercionalizácii a škálovaniu vyvíjaného produktu alebo služby.

Ako ste sa do akcelerátora dostali a ako sa vám v ňom darí?

V novembri 2022 som sa ako divák zúčastnil Startup Weekendu v Žiline, kde som sa aj prvýkrát stretol s organizáciou INOVIA. Kontaktoval som vašich kolegov Juraja Kaveckého a Michala Janovčíka, s ktorými som sa vzápätí stretol a prezentoval som im náš projekt. Oni nám ponúkli možnosť zapojiť sa do akcelerátora. Ponuku sme samozrejme prijali a od januára tohto roka intenzívne pracujeme spolu s mentorom Michalom Jiráskom a Vlastom Kocianom na projekte Repetito. Náš produkt, čiže znovupoužiteľné balíky, ako aj fungovanie služby boli v postate ešte pred vstupom do akcelerátora hotové. Momentálne nám Michal a Vlasto pomáhajú s technickou a marketingovou stránkou nášho startupu. A naozaj cítime akceleráciu. 

Ľudstvo má v súčasnosti veľký problém s obalmi na jedno použitie. Aké riešenie pre životné prostredie ponúka váš nápad?

E-commerce napreduje a vytvára množstvo odpadu. Niektoré aspekty elektronického obchodu však znepokojujú najmä ochrancov prírody. Rýchle doručenie znemožňuje kumuláciu zásielok a bezplatné vrátenie často vedie k zbytočným spiatočným cestám. Výpredaje a akcie podporujú nadmernú spotrebu. Zákazníci znižujú priemerné sumy objednávok a nakupujú radšej častejšie. Toto všetko si vyžaduje oveľa väčšiu frekvenciu doručovania a zásadne zvyšuje spotrebu obalového materiálu.

V roku 2021 vykonalo aspoň jeden online nákup až 46 % Slovákov a doručilo sa okolo 120 miliónov zásielok. V 80 % prípadoch sú objednávky zabalené v kartóne a v 20 % prípadoch v plastovom obale. Tieto obaly vytvárajú značné množstvo odpadu, ktorý sa musí zbierať, triediť, recyklovať alebo likvidovať. 

Hoci je Slovensko na popredných miestach v rámci EU s 53 % recyklovanými plastami, aj tak je to stále málo. A čo viac, niektoré druhy plastov sa vôbec nedajú recyklovať. A tie, ktoré áno, zase nemožno recyklovať donekonečna. Tento proces je efektívny iba po veľmi obmedzenú dobu, pokiaľ kvalita neklesne na úroveň, že plast musí skončiť na skládke alebo v spaľovni.

Recyklácia bola donedávna vnímaná ako riešenie problému s plastami, no najnovšie štúdie ukazujú, že ak bude množstvo plastov naďalej rásť rovnakým tempom, recyklácia stačiť nebude.

Nahradiť plasty kartónmi?

Kartón je nesporným lídrom v balení tovarov e-shopov. Jeho pevnosť, ľahkosť a dostupnosť z neho robí riešenie číslo jedna pre e-obchodníkov. Ďalšou výhodou je, že sa dá celkom ľahko recyklovať. No napriek tomu končí až 32 % kartónu v spaľovniach alebo na skládkach a táto miera sa bude pravdepodobne zvyšovať. Prečo? Pretože sektor recyklácie kartónu je uprostred krízy, úplne zavalený miliónmi ton, ktoré čakajú na spracovanie.

Rovnako ako pri plastoch, recyklácia kartónu neumožňuje jeho nekonečné opätovné použitie. Celulózové vlákna, ktoré ho tvoria, sa pri každej jednej recyklácii poškodzujú, čím sa znižuje jeho kvalita. V priemere je možné kartón recyklovať iba 7-krát. Naviac recyklačný proces kartónu je veľmi náročný na vodu a energiu. Každý recyklačný cyklus predstavuje významný environmentálny dopad, ktorý zvyšuje bilanciu tohto materiálu.

Riešením je uzavretie slučky. Tento koncept sa nazýva obehové hospodárstvo a jeho cieľom je prechod z lineárneho modelu na obehový na základe 3 princípov: Eliminovať odpad a znečistenie, udržať výrobky a materiály v obehu a regenerovať prírodné zdroje.

No Repetito je tiež z plastu…

Áno, balíky Repetito sú vyrobené z plastu. Všetky obalové materiály majú negatívny dopad na životné prostredie. Čokoľvek na jedno použitie je však väčší problém ako plastový obal, ktorý môže byť použitý v niektorých prípadoch 100 a viac krát, a ktorý sa dá kompletne zrecyklovať na konci životnosti. Materiál, z ktorého sú balíky vyrobené, umožňuje trvanlivosť na 100 doručení a tým drasticky znižuje dopad na životné prostredie.

V čom sa teda balíky Repetito líšia od zaužívaných obalov?

Jeden kartón sa dá použiť dva až trikrát no väčšinou je to len raz a končí v odpade. Balíky Repetito sú vyrobené z materiálu, ktorý je dostatočne pevný a odolný, aby vydržal až 100 opakovaných použití. 100 použití znamená signifikantnú redukciu uhlíkovej stopy o viac ako 85% a odpadu až 25 kg v porovnaní s kartónom podobnej veľkosti. Prázdny balík na ceste späť vyprodukuje v priemere iba 20 g CO2 čo je menej ako email s jednou prílohou (50 g CO2).

Ako to bude fungovať pre firmy?

Firmy, teda e-shopy si u nás prenajmú balíky, ktoré budú ponúkať svojím zákazníkom ako voliteľnú možnosť obalu pre doručenie objednaného tovaru. Následne tovar zabalia a odošlú. 

A pre bežných užívateľov – čiže príjemcov bežných zásielok?

Zákazníkovi e-shopu, ktorý si zvolí túto možnosť, bude tovar doručený v balíku Repetito. Prázdny balík poskladá podľa návodu na zadnej strane balíka do vrecka uloženého vo vnútri. Balík potom vhodí do hociktorej pouličnej schránky Slovenskej pošty alebo prinesie priamo na pobočku pošty. Zákazník nemusí nič vypisovať, lepiť ani platiť. Vrecko, do ktorého sa balík skladá má vytlačenú spätnú adresu a predplatené poštovné. V prípade, že zákazník nie je spokojný s tovarom, môže ho vrátiť priamo v balíku Repetito späť danému e-shopu.

Kam sa budú balíky vracať?

Každý balík vhodený do poštovej schránky alebo podaný na pošte príde späť ku nám do Repetita. My balíky preberieme, očistíme, prípadne ich opravíme, aby mohli pokračovať v životnom poslaní. 

Ako vlastne vyzerajú balíky Repetito?

Máme 3 veľkosti balíkov, ktoré sú ľahké, kompaktné s predplateným poštovným pre návrat a na konci životnosti recyklovateľné na 97 %.

Kde sa dá dostať k balíku Repetito? Môžu si už záujemcovia niekde objednať objednať tovar v balíku Repetio?

E-shopy, ktoré majú záujem o balíky Repetito si môžu objednať vzorku na tomto odkaze: https://www.repetito.sk/objednavka-vzorky/. Momentálne sa ešte nedá objednať tovar v našich balíkoch. Usilovne však pracujeme na čo najskoršom spustení služby. 

Čo je zľavový program Repetito?

1 vrátený balík = 1 zľavový kód. 

Pre väčšiu motiváciu konečných zákazníkov posielať prázdne balíky späť chystáme zľavový program. Partnerské e-shopy budú mať možnosť zapojiť sa do programu formou zľavových kódov. Zákazník, pred vrátením balíka, naskenuje QR kód zo zadnej strany, vyplní online formulár, kde zadá emailovú adresu, číslo balíka a zľavový kód podľa svojho výberu. Po obdržaní daného balíka obratom zašleme zákazníkovi zľavový kód.

Aké máte ďalšie plány? Kam sa plánujete so svojím startupom posunúť?

Aktuálne plánuje spustenie služby na slovenskom trhu a v blízkej budúcnosti plánujeme rozšírenie do Českej republiky. Postupne by sme radi Repetito zaviedli aj u ostatných susedov – Rakúsko, Poľsko a Maďarsko. 

Máte nejaký odkaz na záver pre našich čitateľov, prípadne záujemcov o rozbeh vlastného startupu?

Ak máte dobrý nápad, určite neváhajte a pokúste sa ho premeniť na realitu. Na Slovensku už fungujú viaceré organizácie ako je INOVIA. Či už formou akcelerátorov, inkubátorov, súkromné, podporované štátom alebo Európskou úniou, vám dokážu pomôcť na ceste k úspechu. Stačí len vyjsť zo svojej komfortnej zóny a zamakať. 


Ďalšie informácie

webstránka: Repetito

Facebook: Repetito

Instagram: @repetito.eco

Potrebujete tiež pomôcť s vašim startupom?

Prečítajte si viac na stránke: Startup Accelerator #Žilina.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *