Inovačné centrum INOVIA rozbieha svoju činnosť

Žilina, 4. 2. 2022 – Koncom minulého roku založili Žilinský samosprávny kraj, mesto Žilina a Žilinská univerzita v Žiline záujmové združenie právnických osôb INOVIA. Novozaložené inovačné centrum chce vytvárať podmienky pre zvyšovanie inovačnej výkonnosti regiónu, prepájať a zintenzívniť spoluprácu firiem, výskumných a vzdelávacích inštitúcií.

Nové trendy zo zahraničia

Vznik inovačného centra INOVIA je reakciou na silnejúci trend digitalizácie a automatizácie, stúpajúce nároky na vzdelanie, zručnosti a kreativitu, väčší dôraz na podporu inovácií, ale i neustály odchod študentov a kvalifikovaných pracovníkov z regiónu do zahraničia. V zahraničí sú inovačné centrá ťahúňom inovačného ekosystému a majú pozitívny vplyv na rozvoj regiónu. Dobrými príkladmi v najbližšom okolí sú Moravskoslezské inovační centrum v Ostrave a Jihomoravské inovační centrum v Brne.

Inovácie v regióne Žiliny

„Pozitívne skúsenosti z blízkeho zahraničia chceme pretaviť do podobne úspešného príbehu u nás. Cieľom združenia INOVIA je aktivovať potenciál ľudí, firiem a univerzít v regióne pre náš spoločný dlhodobý úspech a zviditeľniť Žilinu na inovačnej mape Európy,“ približuje riaditeľ Inovačného centra Vlastimil Kocián. A ďalej dodáva: „Radi pomôžeme podnikateľom v napĺňaní ich podnikateľských snov a výziev. INOVIA pomáha premeniť myšlienky a nápady na skutočné projekty s reálnymi výsledkami. Nezabúdame ani na verejný sektor, kde mestám a obciam poskytujeme projektové poradenstvo zamerané na SMART agendu a na digitalizáciu procesov a služieb.“ 

Kontakt na združenie

Najjednoduchší spôsob, ako inovačné centrum kontaktovať, je prostredníctvom vyplnenia kontaktného formulára na webovej stránke www.inovia.sk alebo zaslaním e-mailového dopytu na adresu info@inovia.sk. Následne si dohodnete osobné stretnutie alebo videohovor a spolupráca môže začať.

Čo predchádzalo vzniku združenia

Inovačné centrum INOVIA vzniklo v novembri 2021. Aktívnu činnosť spustilo v januári 2022 otvorením svojej kancelárie v centre Žiliny v budove Crystal palace, Na bráne 4. Samotnému vzniku inovačného centra predchádzalo niekoľko mesiacov príprav, ktoré zahŕňali komunikáciu s kľúčovými hráčmi v regióne, výmenu skúseností a inšpiráciu príkladmi z praxe i zo zahraničia. Taktiež prebehol prieskum očakávaní v podnikateľskom sektore a na základe získaných dát sa kreovali hlavné okruhy činností budúceho inovačného centra.

Zdieľajte

2 komentáre na “Inovačné centrum INOVIA rozbieha svoju činnosť

    • Andrej Černek Autor príspevkuOdpovedať

      Dobrý deň, pán Koválik.

      Ďakujeme za Váš podnet. Ozveme sa Vám čoskoro.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *