Startupová komunita v Žiline existuje a je na čom stavať!

22. marca sa konalo už štvrté stretnutie (nielen žilinského) startupového fóra, ktoré účastníkom prinieslo mnoho zaujímavých informácií, nových kontaktov a inšpirácie pre rozvoj ich podnikateľských nápadov. Inovačnou energiou nabitý program v Novej synagóge sme zakončili spoločným networkingom. Celým podujatím nás sprevádzal Vlasto Kocián, CEO Inovačného centra INOVIA. 

Ako to na fóre vyzeralo?

Začnime trochou štatistiky. Viac ako 60 účastníkov podujatia uviedlo, že sa považuje za:

  • startupista 40 % (21 ľudí)
  • podnikateľ 38 % (20 ľudí)
  • priaznivec 36 % (19 ľudí)
  • investor 15 % (8 ľudí)

V kategórii “iné” sa ocitlo aj pomenovanie ako: zamestnanec, potenciálny startupista, technický konzultant, poradca pre inovácie, dokonca aj 1 vášnivý priaznivec rautov 😊. Zaujímavá kombinácia, čo myslíte? Startup Forum je otvorené naozaj pre každého, preto by ste nemali váhať a pridať sa!

Životaschopná komunita potrebuje dobré základy a pravidelné stretávanie sa. Vďaka spoločnej vízii CEE Startup Network, odhodlaniu riaditeľa Inovačného centra INOVIA – Vlasta Kociána a celého tímu, sa sny stávajú skutočnosťou. Podarilo sa zorganizovať podujatie, ktoré malo vďaka zaujímavým spíkrom, aktívnym hosťom/účastníkom programu a témam, ktoré v startupovej komunite rezonujú, tú správnu energiu. Všetky tieto skutočnosti signalizujú, že Žilina právom patrí na inovačnú mapu Európy.

Samotný program bol pestrý a veríme, že uspokojil očakávania každého účastníka.

Príklady dobrej praxe nemohli chýbať

Program v kocke ◼

  • zdieľanie vízie INOVIA pri budovaní inovačného ekosystému (Vlasto Kocián)
  • INOVIA Akcelerátor a jeho startupy, spoznajte ich inšpiratívne príbehy (repetito.sk, spream.co , atcrystals.com, brainee.eu)  
  • benefity No Code riešení (Slavo Tuleya) 
  • rozhovor s Vladom Hučkom (Devonic Former) a Samom Arpášom (Herbovka) – dvoma zakladateľmi startupov
  • diskusia o možnostiach financovania startupov (Slavo Tuleya, Michal Nešpor, Vlasto Kocián)
  • INOVIA Akcelerátor pomáha aj existujúcim firmám
  • hodnotný networking

Silnejšia komunita = silnejší ekosystém = viac úspešných projektov

INOVIA Startup Forum je pravidelné otvorené podujatie organizované so zámerom budovať komunitu zaujímajúcu sa o startupy. Našim cieľom je vzájomné obohatenie sa a pomoc, inšpirácia a motivácia cez zdieľanie úspechov aj neúspechov, a spätná väzba na myšlienky, či nápady. V tomto duchu sa nieslo celé podujatie, ktoré otvoril Vlasto Kocián prezentáciou o vízii Inovačného centra INOVIA.

Premeňte svoj sen na biznis 🙂

Vlasto Kocián, moderátor a spíker podujatia

Druhý spíker, Slavo Tuleya, neoficiálny “No Code Influencer”, nám v mene Kiuub hovoril o výhodách No Code riešení. Téma bola pre nás natoľko zaujímavá, že sme ju rovno zaradili do programu májového Startup fóra. Sledujte nás, nech vám neunikne termín.

A zaujíma vás, aké bolo Slavove kľúčové posolstvo? Navštívte jeho profil a dočítajte sa viac lnkd.in/egnPRjiJ.

Za Crowdberry nám v spontánej diskusii Michal Nešpor spolu so Slavom Tuleyom objasnil možnosti financovania startupov. 

Vlasto Kocián, Michal Nešpor, Slavo Tuleya

Pozornosť bola venovaná aj predstaveniu Akcelerátora ako služby šitej na mieru. Nielen pre startupy, ale aj pre existujúce – zabehnuté firmy. Čo vám môže priniesť? Predsa startupové myslenie do každodennosti. Vďaka aktívnemu účastníkovi, Michalovi Vavríkovi vznikol videozáznam, v ktorom si môžete vypočuť (okrem výpočtu služieb INOVIA) práve o prínose Akcelerátora (od 2 min 45 sek).

Po oficiálnej časti programu nasledoval hodnotný networking. Spontánny a z časti organizovaný. Našim startupistom bol vytvorený priestor v podobe mini stánkov. Účastníci si tak mohli pohovoriť s autormi startupov o detailoch starupového nápadu a doplniť si chýbajúce informácie.

A ako to vidí Vlasto Kocián?

“Je skvelý pocit vidieť, ako spolu diskutujú mladí startupisti so skúsenými podnikateľmi, investormi a odborníkmi. Takéto stretnutia umožňujú každému získať potrebné informácie a cenné kontakty. Takže startupová komunita v Žiline existuje a je na čom stavať ďalej, čo je super správa pre budovanie startupového ekosystému.”

Fotogaléria

Poďakovanie

Na záver, ďakujeme všetkým STARTUPistom, ktorí predstavili svoje projekty a zdieľali tak nielen svoje úspechy. 

Výborne chutiaci catering pripravili Fricko Brothers a rozličné dekorácie na stolíkoch, ktoré pútali našu aj vašu pozornosť, vytvorila a do detailov naaranžovala Basha.

Za atmosféru zachytenú na fotografiách ďakujeme Petrovi Sukeníkovi.

Priatelia, máme z toho dobrý pocit! A pokračujeme.

Pozvánka na ďalšie stretnutie

Ešte viac info?

Všetko o tom, čo INOVIA robí pre startupy, nájdete na stránke: INOVIA Startup Forum.

Workshop bol realizovaný v rámci projektu s názvom Budovanie cezhraničných kapacít udržateľnej podpory inovatívneho podnikania v Žilinskom kraji, ktorý bol schválený na realizáciu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, Fond malých projektov.
Zdieľajte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *