Platforma Herbovka prinesie nový život do zanedbaných záhrad

Máte zanedbanú záhradu či nevyužívaný pozemok, ale nemáte čas sa o to starať? Chcete záhradníčiť, no nemáte záhradku? Vhodné riešenie prináša startupový projekt Herbovka.

Skupina mladých študentov Žilinskej univerzity s ekologickým cítením a pozitívnym prístupom k životnému prostrediu sa zamýšľala nad tým, ako ľuďom pomôcť so starostlivosťou o nevyužité záhrady alebo pozemky. A tak vymysleli startupový projekt Herbovka – Platforma pre sprostredkovanie prenájmu nevyužitých záhrad. Tento nápad sa umiestnil v novembri minulého roku na 1. mieste v startupovej súťaži Startup Weekend Žilina. O príbehu Herbovky sme sa zhovárali so Samuelom Arpášom, tím lídrom rozbiehajúceho sa startupu.

Prečo a ako vznikol projekt Herbovka?

Celé sa to začalo na Žilinskej univerzite v Žiline. Boli sme už vyčerpaní zo všetkých úloh v škole a potrebovali sme malú zmenu. Naša univerzita ponúka možnosť sa angažovať v zaujímavom predmete „Povolanie podnikateľ“, a práve tu sa stretli naše cesty. Vytvorili sme tím, keď môj spolužiak Jožko navrhol, či nechceme robiť niečo so záhradkami, a keďže máme k tomu viacerí blízko, bolo rozhodnuté. Ako najväčší problém sme sa zhodli, že pre nás je dochádzanie na záhradu. Napríklad ja s rodinou dochádzam viac než 100 km. Vízia „záhrady za rohom“ by mnohým šetrila nielen čas, ale aj náklady na dochádzanie. Odjakživa bola pôda pre ľudí najväčším bohatstvom, ale v dnešnej rýchlej dobe si často nestíhame uvedomiť jej potenciál. Preto by sme chceli vdýchnuť nový život nevyužitým záhradám a rovnako tak umožniť ľuďom ich naplno využívať. A zároveň ukázať, že pestovanie nie je len práca a úžitok, ale aj radosť a relax. 

Netrvalo nám dlho vytvoriť základný koncept doposiaľ neznámej Herbovky, hoci v tom čase sme ešte nevedeli, do čoho sa púšťame. Cez spomínaný predmet sme sa dozvedeli o celosvetovej akcii Startup Weekend, ktorá sa konala v novembri 2022 aj v Žiline. 

Takže ste sa prihlásili do súťaže?

Áno, rozhodli sme sa skúsiť šťastie. Stretli sme tam šikovných a ambicióznych súperov, a to nás ešte viac povzbudilo. Niektorí ďalší účastníci sa dokonca pridali k nám a hneď sme ich zatiahli do roboty. Počas troch dní súťaže sme intenzívne pracovali na našom projekte. S pomocou pripomienok a rád mentorov, za ktoré im ďakujeme, sa nám podarilo projekt posunúť vpred. Posledný deň nás čakal najdôležitejší moment z celého víkendu, ukázanie toho, čo sme urobili. Dopadli sme nad naše očakávania a získali sme prvé miesto.

Váš nápad sa teda stal víťazom súťaže Startup Weekend Žilina. 

Bol to úžasný pocit po celých tých dňoch práce, ale aj zábave. Určite by to mal vyskúšať každý, sú to spomienky, na ktoré človek hneď len tak nezabudne. Týmto by sme sa chceli v mene celého tímu poďakovať všetkým, čo nám podali pomocnú ruku a aj naďalej nám pomáhajú v ďalšom pokračovaní príbehu Herbovky. Ďakujeme organizátorom Startup Weekend Žilina, Inovačnému centru INOVIA aj všetkým ostatným, ktorí nám pomohli rozbehnúť náš projekt.

Víťazný tím Herbovka na súťaži Startup Weekend Žilina

Čo konkrétne ponúka Herbovka?

Náš projekt Herbovka chce dať druhú šancu nevyužitým záhradám, či zanedbaným pozemkom. Určite poznáte zopár ľudí, ktorí niekde vlastnia nejaký pozemok, na ktorý nemajú čas. Alebo aj starších ľudí, ktorí sa už nevládzu veľmi starať o svoju záhradku pri dome. No a taktiež sú medzi nami ľudia, ktorí nemajú žiadnu záhradu, hoci by sa radi vo svojom voľnom čase venovali záhradníčeniu alebo by si radi dopestovali domácu zeleninu či ovocie, lokálne a ekologickým spôsobom. Herbovka prináša riešenie pre obe skupiny ľudí, a to práve sprostredkovaním nájmu za účelom pestovania domácej zeleniny bez chémie, ktorú v obchodoch bežne nenájdeme. 

Ako to bude fungovať po technickej stránke?

Herbovka je p2p garden-lending platforma, ktorej motiváciou je podporiť rozvoj drobného bio-hospodárstva a potravinovú udržateľnosť. Technicky to bude prebiehať tak, že majiteľ bude môcť ponúknuť svoju záhradu na našej platforme. A budúci záhradkár si môže vyberať z ponuky, ktorá mu bude najviac vyhovovať. Následne zabezpečíme kontakt a prevezmeme na seba administratívne úkony, týkajúce sa prenájmu pozemku. Toto výrazne odbremení obe strany našich zákazníkov.

V akej oblasti sa môže nachádzať záhrada?

Momentálne sa zaujímame o záhrady v okolí Žiliny, no nebránime sa vám ju nájsť aj inde.

Koľko stojí nájom?

Cena sa pohybuje podľa typu záhrady a jej lokality. Rovnako tak aj podľa už vysadených plodín a kvality pôdy, a tiež od konkrétnych možností, ktoré daná záhrada ponúka.

Čo získa majiteľ pozemku a čo nový prenajímateľ

Hlavným benefitom pre majiteľa záhrady bude to, že nový nájomca sa postará o to, aby záhrada bola opätovne udržiavaná, čo zabráni jej znehodnoteniu a degradácii pôdy.

Medzi benefity, ktoré získajú budúci nájomcovia, patria relax v tichom prostredí, odreagovanie sa v prírode, čerstvé a zdravé potraviny, radosť z vlastných potravín a mnoho ďalších.

Tím Herbovky sa v súčasnosti „akceleruje“ v žilinskom startupovom akcelerátore, ktorého hlavným zámerom je pomôcť startupu čo najskôr sa priblížiť k úspešnej komercionalizácii a škálovaniu vyvíjaného produktu alebo služby.

Ako sa vám darí v akcelerátore?

Posúvať sa od nápadu k realizácii nie je prechádzka „zelenou“ záhradou, ale snažíme sa držať nasadené tempo od skúsených mentorov. Dúfame, že nám tento trojmesačný akceleračný program pomôže do začiatku sezóny získať prvé pilotné záhrady, aby sme si na nich overili náš biznis model.

Môžu sa už záujemcovia niekde prihlásiť?

Áno, pripravili sme webstránku a sme radi, že sa nám ozývajú už prví záujemcovia. Môžete sa s nami spojiť aj telefonicky, mailom alebo pri šálke kávy 😊.

Ak máte záujem pustiť život do vašej nevyužitej / nevyužívanej záhrady alebo si chcete takúto záhradku prenajať, napíšte nám cez tento tento formulár alebo na e-mail: herbovkask@gmail.com a my vás budeme kontaktovať.

Viac info o platforme Herbovka

Potrebujete tiež pomôcť s Vaším startupom?

Prečítajte si viac na stránkach: Startup Accelerator #Žilina alebo INOVIA Startup Forum.

Zdieľajte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *