Ako sa darilo Inovačnému centru INOVIA v roku 2022?

Inovačné centrum INOVIA má za sebou prvý rok činnosti. Čomu všetkému sme sa venovali a čo všetko sa podarilo naštartovať?

Jedným z hlavných cieľov Inovačného centra INOVIA je aktivovať potenciál ľudí, firiem a univerzít v žilinskom regióne pre spoločný a dlhodobý úspech. Taktiež chceme zviditeľniť Žilinu na inovačnej mape Európy. Preto sme v roku 2022 paralelne rozbehli aktivity vo viacerých oblastiach a postupne budujeme inovačný ekosystém žilinského regiónu.

  • Rozbehli sme komplexné poradenstvo formou biznis konzultácií pre existujúce aj začínajúce firmy.
  • Venovali sme sa podpore startupov. 
  • Začali sme vytvárať sieť expertov a poradcov.
  • Nadviazali sme spoluprácu s viacerými organizáciami a so samosprávami.
  • Rozvíjali sme nové partnerstvá medzi podnikateľským, verejným a akademickým prostredím. 
  • Pripravili a spoluorganizovali sme viaceré podujatia, súťaže a ocenenia na podporu inovácií v našom regióne.
  • a mnoho iných aktivít, projektov, stretnutí, podujatí…

Pozrime sa podrobnejšie na jednotlivé oblasti a aktivity.

Čomu všetkému sme sa venovali v roku 2022?

Biznis konzultácie pre firmy

Pre firmy a startupy je dôležitá pomoc s prekonávaním prekážok v podnikaní, preto INOVIA poskytuje komplexné poradenstvo formou biznis konzultácií. Naše služby využili napríklad tieto spoločnosti:

  • GERM, Agrokruhy, DealFactory, EMTest, GentleJam, NILIO, Cardberg, KAVTECH, SmartBooks, Relaxos, TenderNET a ďalšie.

Prečítajte si viac: Ako môže INOVIA pomôcť vašej firme?

Pre startupy

  • Stali sme sa súčasťou nadnárodného startupového ekosystému CEE Startup Network, ktorý prepája tri susediace regióny zo Slovenska (Žilina), Českej republiky (Ostrava) a Poľska (Katowice).
    • Prvou spoločnou aktivitou bola medzinárodná súťaž Startup Voucher #2022 s hodnotnými cenami (až 20 000 €). Prihlásilo sa do nej 90 začínajúcich startupov, z ktorých ocenených bolo 9 tímov.
  • Participovali sme aj na väčšom startupovom podujatí – STARTUP WEEKEND Žilina v priestoroch Biznis centra (kancelárie firmy Certicon) na Poštovej 1, do ktorého sa zapojilo viac ako 50 účastníkov s 8 projektami a tiež 2 detské tímy.
  • Koncom roka sme naštartovali INOVIA Startup Forum pre Žilinu aj región, ktoré prepája ľudí so startupovými nápadmi s ľuďmi, ktorí svoj startup už úspešne rozbehli a tiež s podnikateľmi a investormi.
  • Rozbiehame aj INOVIA akcelerátor, v ktorom už máme šesť startupov. Je to 3 mesačný intenzívny mentoring s pomocou biznis expertov (SK, ČR, PL), v rámci ktorého pomáhame aj s prvými zákazníkmi, partnermi aj s investormi.

Viac informácií o INOVIA akcelerátore vám prinesieme už čoskoro.

Pre samosprávy a budovanie SMART regiónu

Mestám a obciam, ako aj Žilinskému samosprávnemu kraju je INOVIA nápomocná pri komplexnom projektovom poradenstve. 

  • Oblasti spolupráce medzi úradmi, expertmi a občanmi sú najmä: kybernetická bezpečnosť, digitalizácia, SMART riešenia, parkovanie, mobilita, energetika a životné prostredie. Príkladom je príprava projektu Malé zlepšenia elektronických služieb mesta Žilina, na ktorý následne mesto získalo nenávratný finančný príspevok a realizovať sa bude v tomto roku.
  • Okrem toho samosprávam pomáhame s aplikáciou nástroja podľa metodiky Red Flags, ktorá umožňuje skvalitniť prípravu a realizáciu projektov IKT v regiónoch, aby poskytovali maximálnu možnú hodnotu za investované peniaze aj na úrovni samosprávy.

Podpora podnikavosti mladých ľudí

Keďže nám nie je ľahostajný odchod mladých ľudí z regiónu (odliv mozgov), snažíme sa podporovať a motivovať mládež k podnikavosti a inovatívnemu mysleniu už v domácich podmienkach, aby videli, že budovať biznis môžu aj doma. 

  • Poskytujeme mentoring a podporu tímov v rámci unikátneho celouniverzitného predmetu: Povolanie podnikateľ – Startup program pre študentov Žilinskej univerzity a mladých podnikateľov zameraný na rozvoj podnikateľského a inovátorského myslenia. 
  • So Sekciou pre mládež ŽSK spolupracujeme na tvorbe platformy pre aktívnu mládež. 

Súťaže a ocenenia

Spolupodieľali sme sa na viacerých súťažiach a oceneniach, ktorých cieľom je podpora inovatívnych nápadov, prínosných pre osobný rozvoj, či rozvoj firmy.

Konferencie a workshopy

Spolupráca

V priebehu roka 2022 sa postupne rozbehla spolupráca s viacerými významnými hráčmi v regióne, aj v zahraničí. Medzi nimi to sú najmä:

A aké má INOVIA plány v roku 2023?

Radi Vám pomôžeme premeniť myšlienky a nápady na projekty s reálnymi výsledkami. 

INOVIA pomáha podnikavým ľuďom zlepšovať svet aj v roku 2023.

Sledujte nás, zdieľajte nás a nezabudnite nám dať o Vás vedieť!

Zdieľajte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *