V Žiline majú startupy dvere otvorené inováciám

ŽILINA, 6. septembra 2022. Primátor mesta Žilina Peter Fiabáne a riaditeľ Inovačného centra INOVIA Vlastimil Kocián na stretnutí s novinármi v utorok 6. septembra ohlásili začiatok budovania nadnárodného startupového ekosystému CEE Startup Network. Prvou aktivitou nového ekosystému je medzinárodná súťaž Startup Voucher #2022, do ktorej sa môžu prihlásiť všetky startupy v ranných fázach. Aktivita je súčasťou dlhodobej stratégie mesta Žilina a Žilinského samosprávneho kraja v boji proti odlivu mozgov do zahraničia.

Súčasná situácia na Slovensku

V nedávno publikovanom článku Ivana Filusa (Startupy, scaleupy a jednorožce v Európe. Slovensko je v počte startupov na milión obyvateľov najhoršie v EÚ) bola publikovaná alarmujúca informácia, že Slovensko má najmenej startupov na milión obyvateľov v rámci EÚ. V podstate to znamená, že zaostávame v miere aplikovania výstupov vedy a výskumu a významných inovácií produktov, služieb a procesov s výhľadom rastu mimo lokálny trh. V médiách sa však občas dočítame o veľkých úspechoch slovenských vedcov alebo mladých podnikateľov. Bohužiaľ, väčšina z nich pôsobí v zahraničí – vo významných vedeckých a startupových centrách po celom svete. Najbližšie významné startupové mestá sú Berlín, Mníchov, Viedeň, Varšava a Praha. Lákajú začínajúce startupy atraktívnymi akceleračnými programami a väzbou na úspešných investorov.

Nadnárodný startupový ekosystém

Odpoveďou na dlhotrvajúci odliv mozgov je vybudovanie nadnárodného startupového ekosystému CEE Startup Network, ktorý prepája tri susediace regióny zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. Základnou víziou je spoločne pomáhať startupom v overovaní nápadov na troch trhoch, sprostredkovať kontakt s partnermi a investormi z troch krajín, pripraviť ich čo najlepšie na globálnu expanziu. Spoločnými silami tak plánujú ponúknuť atraktívnu alternatívu k súčasným startupovým mestám.

Medzinárodná súťaž pre startupy

Prvou spoločnou aktivitou je medzinárodná súťaž Startup Voucher #2022, do ktorej sa môže prihlásiť každý začínajúci startup zo Slovenska, Česka, Poľska alebo Ukrajiny. Okrem možnosti vyhrať atraktívne finančné ceny až do výšky 20 000 eur, získajú viaceré startupy dlhodobú podporu v pripravených akceleračných programoch a prístup k potenciálnym investorom a biznis partnerom. Uzávierka prihlášok od startupov je do 9. októbra. V novembri čaká účastníkov dvojdňové sústredenie v Katoviciach a 24. novembra finálne prezentácie pred porotou a investormi v Ostrave. Súťaž je otvorená pre všetky typy startupov – od pokročilých materiálov, cez poľnohospodárstvo a robotiku, až po umelú inteligenciu, WEB 3.0 alebo biomedicínu. Zámerom organizátorov je súťaž každoročne opakovať, budúci rok by malo byť finále v Katoviciach a o rok neskôr v Žiline.

 „Víťazi súťaže Startup Voucher sa iste potešia hodnotným cenám. Každý zúčastnený startup tiež získa kvalitnú spätnú väzbu od skúsených expertov a tak môže dostať ten správny impulz na ďalšie pokračovanie práce na svojich projektoch. Sme tu na to, aby sme pomohli každému účastníkovi súťaže – nielen tým najlepším, čo už prekonali úvodné prekážky. CEE Startup Network otvára dvere do sveta, preto tu veľmi rád uvidím veľa zaujímavých slovenských projektov,“ povedal Vlastimil Kocián, riaditeľ Inovačného centra INOVIA.

„Veľmi sa teším z aktivity združenia Inovia, ktoré systematicky vytvára podmienky pre zlepšovanie inovačnej výkonnosti žilinského regiónu, prepája a zintenzívňuje spoluprácu firiem, výskumných a vzdelávacích inštitúcií. Výsledkom tejto činnosti je aj CEE Startup Network so súťažou Startup Voucher 2022, ktorý ponúkne šancu na podporu a rozvoj viacerým startupom. Prajem všetkým im, aby sa ich inovačné projekty podarilo dotiahnuť do úspešného konca,“ povedal primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Hlavná stránka súťaže Startup Voucher #2022

Všetko o súťaži nájdete na stránke: https://ceestartup.network/startup-voucher/.

Ďalšie informácie

Zdieľajte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *